masih tiada mood untuk menulis di blog....
^^ummi muadz^^: 2009-09-20
Assalamualaikum ashabul blog sekalian... ahlan wa sahlan wa marhaban bikum...

Saturday, September 26, 2009

.::.BERSOLAT, DOA BOLEH ATASI MASALAH TEKANAN.::.

Apabila berdepan dgn masalah, lazimnya diri diselubungi tekanan, malah fikiran boleh menjadi celaru kerana memikirkan masalah yg tidak berpenghujung. Bagi meringankan tekanan, ada beberapa cara patut diketahui:

· Bersabar dengan segala yg menimpa. ”wahai anakku, dirikanlah solat, dan suruhlah berbuat kebaikan, serta laranglah daripada melakukan perbuatan mungkar, dan bersabarlah atas segala yg menimpamu. Sesungguhnya yg demikian itu adalah daripada perkara yg dikehendaki melakukannya.”

( Luqman:17 ).

· Anggap masalah itu sebagai satu ujian, yg akan meningkatkan keimanan dan ketabahan. Ini bersesuaian dengan firman Allah yg bermaksud: ”patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dgn hanya berkata: kami beriman, sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cabaran)? Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang yg terdahulu daripada mereka, maka nyata apa yg diketahui Allah mengenai orang yg sebenar-benarnya beriman, dan nyata pula apa yg diketahui-Nya tentang orang yg berdusta.” (al-Ankabuut: 2-3).

· Setiap masalah ada hikmahnya, seperti dapat menggugurkan dosa. Nabi s.a.w. bersabda, maksudnya: ”tidaklah seorang muslim ditimpa penyakit, melainkan Allah akan menggugurkan bersamanya dosa-dosanya, seperti pohon yg menggugurkan daun-daunnya.” (hadis riwayat al-Bukhari).

· Kesulitan, masalah dan kesempitan akan menyedarkan manusia betapa kerdilnya diri sebagai hamba, sekaligus menyedarkan diri akan keagungan dan kekuasaan Allah. ” orang yg apabila mereka ditimpa musibah, mereka berkata: sesungguhnya kami kepunyaan Allah dan kepadaNya lah kami kembali.” (al-Baqarah:156).

· Adanya masalah, kesakitan dan kesusahan, membolehkan manusia mmbezakan di antara keselesaan (nikmat) dan kesengsaraan (bala). Justeru ketika inilah manusia dapat menjiwai erti kesyukuran.

· Ujian adalah tanda Allah mencintai seseorang itu. Nabi s.a.w. bersabda, maksudnya: ”sesiapa dikehendaki Allah baginya kebaikan, akan diberikan kepadanya cubaan.” (hadis riwayat al-Bukhari).

· Ingatlah masalah dan kesulitan yg kita hadapi lebih ringan dan lebih kecil daripada masalah yg dihadapi oleh orang lain.

· Menyedari hakikat, kehidupan tidak lari daripada masalah, Cuma bezanya kecil atau besar masalah yg dihadapi. Jika masalah kecil bolehlah diselesaikan sendiri dan sekiranya besar, cubalah dapatkan mereka yg lebih berpengalaman utk dikongsi bersama.