masih tiada mood untuk menulis di blog....
^^ummi muadz^^: .::.syaitan dengan si buta.::.
Assalamualaikum ashabul blog sekalian... ahlan wa sahlan wa marhaban bikum...

Thursday, October 22, 2009

.::.syaitan dengan si buta.::.

assalammualaikum sahabat2...

nak dengar 1 kisah tak???

Kisah ini, tak pasti semasa zaman Nabi s.a.w atau para sahabat.

Ada seorang buta yang rajin solat berjemaah di masjid . dia ada tali yang dibuat untuk menghubungkan rumahnya dan masjid. Antara rumah dan masjid ada satu lubang yang berair.

Suatu hari, dia terjatuh ke dalam lubang tersebut dan beliau berpatah balik, untuk tukar baju yang bersih. Kali kedua, dia terjatuh lagi dan balik semula untuk menukar baju.

Kali ketiga, di rasa nak terjatuh lagi tetapi tiba-tiba ada orang yang menyambut untuk menahannya dari jatuh dan memimpinnya hingga sampai ke masjid. Beliau bertanya kepada orang tersebut, siapakah dia. Orang itu menjawab, "

Aku adalah syaitan."


Orang buta itu terkejut lalu bertanya, kenapa dia menolongnya dari jatuh ke dalam lubang tersebut.

Syaitan menjawab, "Aku menolong sebab aku takut dosa orang-orang Islam lain terampun".

Ini kerana semasa engkau terjatuh kali pertama, dosamu Allah ampunkan, semasa engkau jatuh kali kedua, seluruh dosa ahli keluargamu diampunkan, dan jika aku biarkan engkau jatuh kali ketiga maka seluruh dosa umat Islam akan terampun.

Sebab itu aku menolongmu.


Lihatlah dan fikirkanlah betapa besarnya pahala orang yang melangkah ke masjid atau surau,.. itu belum ditambah dengan pahala mengerjakan solat berjemaah. Orang yang butapun sanggup bersusah payah untuk solat berjemaah di masjid, inikan pula kita yang sihat walafiat tanpa ada sebarang halangan kecuali halangan nafsu yang sering memujuk kita untuk terus malas dalam menambah pahala untuk bekalan ke akhirat, kehidupan yang lebih kekal....

Dari Abdullah bin 'Amr r.a, Rasulullah saw bersabda :

"Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat."

Muhasabahlah diri sendiri (diri ana) sebelum muhasabah diri orang lain.

Apa yang baik dan benar itu datangnya dari Allah swt. Apa yang salah dan silap itu adalah dari kelemahan manusia itu sendiri.

1 comment:

Noor said...

terima kasih utk perkongsian