masih tiada mood untuk menulis di blog....
^^ummi muadz^^: .::.kenangan yg tak dapat dilupakan.::.
Assalamualaikum ashabul blog sekalian... ahlan wa sahlan wa marhaban bikum...

Sunday, November 8, 2009

.::.kenangan yg tak dapat dilupakan.::.

alhamdulillah....

pagi ni ana masih berpeluang untuk menghirup udara segar dan melihat pelbagai ragam manusia yg sibuk menguruskan hal2 dan tuntutan duniawi masing2...ada yg masih terlena di buai mimpi2 indah, ada yg sedang menjemur pakaian, tak kurang juga bunyi kenderaan yg lalu lalang di depan apartment camelia court ni...tapi, ada sesuatu yg ana rasa kurang pagi ni, tak pula ana dengar tangisan anak kecil yg selalu aje menerjah gegendang telinga di setiap pg...ke mana anak tu?? ermm..mungkin masih nyenyak tidur di rumahnya atau mungkin ia dibawa pulangke kampung bercuti bersama keluarga...biarkanlah..asalkan mereka bahagia...

sebut tentang bahagia ni...entri kali ini bukan untuk memberi tazkirah atau kuliah pagi...tapi, sekadar berkongsi sikit pengalaman dan muhasabah pada diri sendiri...semalam, terjadilah 1 peristiwa yg ana rasa ia sedikit memalukan tapi bila dikenangkan semula, ia 1 pengalaman buat ana...boleh tergelak sendiri bila teringatkan kisah semalam...

malam kelmarin, gara2 minum biocafe, mata yang sepatutnya berehat tak dapat lelap sepanjang malam...pukul 4.30pg, nak tak nak ana cuba juga rehatkan mata...alhamdulillah dapat juga lelap sekejap...pukul 5.30pg, dah kena bersiap pula untuk ke SMK Dato' Mohd Said,Nilai...pukul 8pg peperiksaan bertulis pun bermula...dimulakan dengan paper 800/3-Reading...mula2 rasa ok je...tp bila dah masuk artikel ke-3, mata dah mula nampak bintang2....macamana ni??ada lagi 3 artikel nak dijawab...tapi mata ni tetap tak nak mengalah, ana teruskan juga menjawab dan akhirnya siap juga 45soalan dalam masa 1jam 30minit...

untuk ke paper 800/4-Writing, kami diberi masa setengah jam sebelum masuk ke dewan peperiksaan semula...duduk sorang2 kat tepi dewan, mula menghafal ayat2 penyambung untuk menjawab essay...tapi, mata mengantuk, hati mula risau, macamana kalau mengantuk masa buat essay nanti...alhamdulillah, bila buka je kertas soalan hilang semua rasa mengantuk dan rasa teruja juga nak menjawab...bukan sebab soalan tu senang...tapi berkat tak tidur malam tadi, ana terbaca tentang isu yang dikeluarkan dalam soalan...apa lagi, masa tu hanya Tuhan yg tahu betapa bahagianya hati...tangan terus menulis, dan akhirnya siap juga 2 essay...

paper yang akhir sekali 800/2- Listening...masa menjawab cuma 30 min...mula2 takut juga sebab sebelum ni markah yg paling rendah dalam MUET ana adalah listening...kadang2 tak sempat nak faham apa yg mereka cakap, tapi semalam alhamdulillah, soalan agak mudah.. dan akhirnya tamatlah peperiksaan...

masa dalam perjalanan balik ni lah berlaku pengalaman yang agak lucu bila dikenangkan...entah macamana ana boleh terlelap dalam bas....padahal perjalanan dari SMK Dato' Said ke hostel tak sampai setengah jam pun...agaknya mengantuk yang malam tadi tak habis lagi kot... tengah duk terlelap tu, tiba2 terjaga bas dah menghala ke hostel ikhwah di sutera indah..tengok2 tinggal ana sorang je dalam bas..apa lagi, kelam kabut juga semalam....yelah, tak pernah2 jadi macam ni...ana minta pakcik turunkan ana di nilai square...nasib baik pakcik tak kisah...tapi, pakcik cakap muka ana macam orang yg banyak sgt fikir...pakcik pesan juga jaga kesihatan dan jangan fikir sesuatu yg menyusahkan diri..

pakcik tu dah macam ahli nujum dah boleh tilik muka ana...hik3...sampai di nilai square ana cari jalan nak balik semula ke hostel akhwat...lama jugalah duduk di situ, tunggu bas nak balik...tapi bas tak de....telefon kawan, tak berjawab...mungkin masih di dewan exam...last2 cik arin baik hati nak tolong hantarkan...alhamdulillah...masa dalam kereta cik arin pun, cik arin cakap muka ana macam orang banyak fikir...ha'ah, yelah..fikirkan exam pagi tadi...

tapi, cik arin cakap ana tipu pula...cik arin cakap ada perkara lain dalam fikiran ana...wahh..semalam ramai pula astrologer yg ana jumpa....apa2 pun terima kasih lah ya utk pakcik dan cik arin yg bantu ana semalam...jasa kalian insyaAllah akan dibalas oleh Tuhan...

inilah lumrah hidup kita seharian...kadang2 pengalaman menjadikan kita lebih berhati2 dalam meniti arus kehidupan....yang baik datangnya dari Allah dan yang buruk datangnya dari kekurangan ana sendiri...

wallahu a'lam bis sawwab...

2 comments:

wardah faqihah said...

Salam alaik

hihi

jiha2...

cumelnya dia tertico dlm bas hik3 :P

takpe2...nnt muet insyallah dpt mumtaz (^_^)v

Najihatul Izzatie binti Sapuan...(ناجحة العزة بنت صفوان) said...

hu3...
tula fatin..
tak pernah2 terjadi seumur hidup...
selalunya kite sgt susah nk tido dlm kenderaan sb tk selesa...
tp entah cmane bleh jadi mcm tu plak...
nasib baik sedar cpat...
kalu btul2 dh smpai dpn hostel ikhwah, lg malu dibuatnye,,hu3...
syukran..insyaAllah amin... ;-)